The Book of Five Rings

Een klassiek Japans boek dat handelt over strategie is ‘The Book of Five Rings’. Dit boek is geschreven door Miyamoto Musashi aan het einde van zijn leven als zwaardvechter. Musashi is van de beroemdste en grootste zwaardvechters die ooit geleefd heeft. Er wordt geclaimd dat hij wel 60 duels op leven en dood gewonnen zou hebben. In dit boek heeft hij alles opgeschreven dat hij geleerd heeft in zijn leven als zwaardvechter en kunstenaar. De stijl van Musashi is gericht op het verslaan van de tegenstander door de kracht van de geest, bewustzijn en discipline.

In combat the only goal is victory, there is no other point

In 1999 heeft Donald Krause een boek geschreven met de titel  ‘The Book of Five Rings for Executives’. Dit was een populaire versie van het oorspronkelijke materiaal. Het boek verkocht vrij goed, deels door de populariteit van de Japanse Management stijl in de jaren negentig. Het boek is echter een versimpeling van het bronmateriaal. I geloof sterk dat de klassiekers zelf gelezen moeten worden om daadwerkelijk de betekenis te kunnen doorgronden. Hij koos zijn woorden voorzichtig. Het doel van Musashi was om een boek te schrijven waarin hij al het geleerde wilde overdragen aan toekomstige generaties waaronder aan zijn leerlingen.  Hij wilde dat zijn stijl zou voortleven.

Hoewel het hoofdonderwerp van het boek gericht is op zwaardvechten en de geest van de krijger, is het een zeer waardevol boek voor alle andere richtingen. In deze denkwereld heb je geen beroep, maar bewandel je de weg van de houtbewerker, de kunstenaar, et cetera. Op de weg van het zwaard of martial arts moet je volgens Musashi ook alle andere wegen bestuderen. Zo was Musashi zelf zeer bedreven geworden als kunstenaar (houtsnijden en schilderen). Dit is een cruciaal onderdeel van zijn filosofie. Daarvoor zou je ook kunnen zeggen dat een ieder die wil groeien op zijn eigen weg net zo goed de weg van de martial arts zou moeten kennen.

There are many people who, even when studying the way of the martial arts, think that these skills will not be useful in real situations. in fact the true way of the martial arts is to train so that these skills are useful at anytime, and to teach these skills so that they will be useful in all things.

book-of-five-ringsIn de komende weken zal ik verschillende korte artikelen schrijven over onderwerpen die voorkomen in ‘The Book of Five Rings’. Ik zal de structuur van het boek volgen die opgedeeld is in 5 hoofdstukken: Aarde, Water, Vuur, Wind en Leegte. Om echt begrip te krijgen van de inhoud, adviseer ik om het boek te kopen en te mediteren op de inhoud. Let daarbij op wat je koopt. Er zijn veel goedkope en slechte vertalingen in omloop. Ik ben zelf zeer tevreden met de vertaling van  William Scott Wilson.

Leave a Reply